Междусъседски войни
Наш зрител ни потърси с апел за помощ. Никола Терзиев е пенсионер и живее сам в апартамента си в кв. "Чолаковци". Вече повече от 20 години има проблем със течове от съседски апартамент, които наводняват дома му, а ремонтите всеки път са за негова сметка. След няколко месеца в чужбина Никола се прибира и намира дома си в неописуемо лошо състояние - отговорност обаче съседите и домоуправителите не поемат.
След пореден теч от горен апартамент, преди три години за последно пенсионерът е измазвал стените на дома си. Съседът му е дал част от парите за ремонт, но отново по-голямата сума дошла от скромната пенсия на Никола. Сега обаче щетите са много по-големи и нито собствениците на апартамента, нито домоуправителя смятат, че проблемът е значим.
Оказва се, че в такива случаи единственият вариант за решение на проблема е договорка между съседите. Проблемният апартамент обаче е на роднина на домоуправителя, който в случай на липса на разбирателство между съседите влиза в ролята на контролен орган.
Никола живее в дома си вече близо 30 години, а неволите и наводненията започват още от нанасянето му в него.
Щетите в дома на Никола са за хиляди левове, с които разбира се той не разполага. Общината пък няма контролни функции, нито звена или експерти, които да отговарят за насоката на гражданите към необходимите действия, въпреки, че кметовете на общините могат да издават предписания за спешни ремонти в подобни случаи, никакви задължения обаче за която и да е страна не са включени в тази възможност и тези предписания са със съмнителна юридическа стойност.
Оказва се, че в подобни случаи потърпевшия трябва да разполага с време и средства за ремонт и съдебни дела.


Александра Димова
14 Юни 2018 | 17:23
Тагове: апартамент, наводнение, щети, ремонт

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook