Арт импресия – Старият град
Фестивалът „Арт импресия – Старият град”, организиран от момичетата от великотърновската група „GiArt Crew” е в разгара си. Тази година целите, които си поставиха участниците в него са да променят облика на старо Търново като внесат нови творчески техники и проекти на автентичната Самоводска чаршия.
Единият проект по който работят младите творци е 3Д стенопис върху фасадата на сграда. 5-те момичета от „GiArtCrew” вече няколко дни не слизат от скелето.
Първоначалната идея на момичетата била изобразените фигури да са на известни личности, в последствие обаче са решили, че би било по-оригинално, ако заключат в огромната си картина образите на техни приятели, редовни посетители на Самоводската чаршия. Така място на фасадата на старинната сграда намират търновския актьор Дончо Дончев, София Неделчева, близка приятелка на момичетата, Нина Ковачева – една от самите художнички и шеф Станимир Радичев, извествен със своето сирене с трюфели.
В другата част от улицата млади скулптури от Великотърновския университет работят също толкова усилено по втория проект в „Арт импресия“.
По изграждането на скулпторите работят 4-ма човека, а образите в които ще се превърнат дървените пънове ще бъдат на търговец, грънчарка и иконописец.
Закриването на фестивала ще бъде тази събота, но творците и в двата проекта ще работят до края на седмицата, когато фасадата на сградата ще бъде напълно преобразена, а скулпторите ще заемат местата си на Самоводската чаршия.


Александра Димова
13 Юни 2018 | 14:48
Тагове: арт импресия, стария град, самоводска чаршия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook