Старото сметище в Шереметя продължава да бъде проблем
Старото сметище в село Шереметя непрекъснато се самозапалва и създава проблеми както на живеещите в района така и на отговорните институции. Старите сметища трябва да бъдат рекултивирани, но общината няма отпуснати пари за това и чака финансиране, тъй като все още няма отворени оперативни програми за стари сметища заяви началникът на отдел Околна среда към Община В.Търново-Зорница Кънчева
Сметището в село Шереметя съществува от близо 45 години и е разположено на площ около 50 декара. Там са изхвърляни отпадъците както на В.Търново, така и на околните села. Сметището се е превърнало в огромна планина, която непрекъснато се самозапалва, а камарите му се срутват върху новото регионално депо.
При изгарянето се включват всякакви пластмаси и отпадъци на сметището, при което се отделят силно токсичните въглероден оксид, амоняк, азотни окиси, циановодород и други отровни вещества. Отделяните вторични отпадъци водят до обостряне на астма, хронични бронхити, белодробни емфиземи при по-възрастните хора и в равната детска възраст и други заболявания.. Още началото на 2017 година Община Велико Търново е подала заявление за безвъзмездна финансова помощ от държавата за рекултивация на старото сметище и прилежащите му терени с обща площ 58 декара. Искат се близо 5 милиона лева. Към този момент проектът не е одобрен.


 
12 Юни 2018 | 17:33
Тагове: сметище, Шереметя, отпадъци, опасност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook