Претвореното търновско керамично наследство през очите на деца
Проект „Отражения – претворено наследство“популяризира търновската сграфито керамика. Той се реализира от Сдружение „Пита“ и е един от 9-те финансирани инициативи по програма „Култура“ на Община Велико Търново.
24 от 90 талантливи деца, разделени в две възрастови групи, стигнаха до финала на надпреварата, като тяхната задача бе да изучат историята на търновската сграфито керамика и да представят свои претворени проекти.
Финалистите ще имат възможност да реализират проектите си в керамика в рамките на няколко дни, а помощ ще получават освен от Гергана Пенова и от майстор грънчарят Нина Нешева, чиято работилница е една от знаковите на Самоводската чаршия.
Идеята на този конкурс е децата да проучат търновската керамика, да открият кои са най-характерните символи в нея, както и да се запознаят с творчеството на една от най-известните майсторски в този стил – Татяна Върбанова.
Гергана успешно следва примера на своя учител и успява да събуди интереса на децата към сграфито керамиката. Участниците в проекта не просто са рисували нещо, плод на тяхното въображение, а са изследвали историята на изкуството и сега го показват през своите очи.
Част от проекта ще бъде и „пърформансът“ в градска среда „отражения в реката” в края на месец август, чрез който брегът на река Янтра ще оживее. Децата ще изработват форми върху пясъка, а основен акцент ще са митичните същества, изобразявани върху търновската керамика.
Проектът планира и организирането на Панаир на търновските грънчари в началото на месец септември.


Александра Димова
11 Юни 2018 | 16:20
Тагове: сграфито, керамика, проекти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook