Фалшиви семена за разсад
От 2005-та година в България действа закон, според който генно модифицирани култури и организми могат да се използват само с контролирани условия. Пускането на пазара на ГМО или комбинация от тях като продукти или съставка на продукти се извършва само след получаване на разрешение от министъра на земеделието, храните и горите и то в строго контролирани единични случаи.
Заради тази забрана често прикритие на ГМО е класификацията на семена за посеви като хибридни. Колко от продукцията в магазините за семена е точно такава обаче – никой не знае.
Наш зрител ни сигнализира за странно изглеждащи разсади, които е отгледал, повече за случая вижте в следващото видео.
Никола Терзиев не е земеделец, но от години отглежда за собствени нужди малки количества зеленчуци. Преди време си купува няколко вида семена. ГМО семената са създадени в лаборатории с помощта на генно-инженерство. Хибридните пък чрез селективно-кръстосаните опрашвания, които ги правят по-здрави за микроклимата на определена среда. Трудно обаче може да се разбере дали видоизменението на растението се дължи на мутация, заради кръстоската на различни биологични видове, които се смесват при ГМО производството или на това, че второто поколение на хибридния посев не се е възпроизвел правилно, което е често срещано явление. И в двата случая производителите на пакетирани семена умишлено ощетяват купувачите.
Търговецът, продал семената на Никола не е техен производител, но като експерт в областта смята, че проблемът се дължи на разпад на хибрида.
Други оплаквания от посеви скоро не е имало, каза още търговецът. За Никола обаче некоректността на производителите са излишни сили, време и пари. Въпреки, че ГМО продукцията е забранена у нас, ние всекидневно ги консумираме, дори и само от някои от съставките в хранителните продукти. В ЕС съществуват стотици хиляди декари с ГМО култури и пазара е пълен с храни с такива съставки.
Дори решението да отгледаме сами плодовете и зеленчуците си и да избегнем генно модифицираните храни, не е гаранция, че семената, които сме закупили като хибридни са точно такива.


Александра Димова
16 Май 2018 | 16:47
Тагове: ГМО, хибриди, разсад, семена

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook