Яница Стойкова – носителят на тазгодишния приз „24-ти май“
Зрелостничката от Езикова гимназия Яница Стойкова е тазгодишния носител на приза „24-ти май“. Отличието се дава от община Велико Търново на най-добрия зрелостник в област Велико Търново в навечерието на Празника на славянската писменост и българската култура. Коя е Яница и какво й донесе престижното отличие вижте в следващото видео.
Яница Стойкова е от родом от Велико Търново. Преди да стане ученик на Езикова гимназия, която сега завършва с пълно отличие, е учила в ОУ „Вела Благоева“ и ОУ „Бачо Киро“.
От малка обича да учи езици, освен майчиния български и добрия английски, тя е изучавала и руски в началния етап на образованието си. В Езикова гимназия обаче няма паралелка с първи чужд език руски, за това Яница започва да учи и немски.
Още от началото на обучението немският език става част от интересите на Яница. Зад гърба си тя има десетки дипломи от състезания и олимпиади, дори се е обучавала и в немско училище по програма „Еразъм“. Тя е победител за България в конкурса на Европейската комисия „Млад преводач“, носител е на втора награда в конкурса „Слова с пера“ на фондация „Макензи“, отново с немски език.
Яница ще кандидатства в Софийски университет, както и в няколко чуждестранни висши училища. Казва, че предпочита да учи в чужбина, но не заради лошото качество на родното образование, а заради опита, който може да придобие там, а после да приложи и тук, където иска да върне и да живее.


Александра Димова
14 Май 2018 | 16:00
Тагове: Яница, награда, 24 май

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook