Цял град безсилен срещу глутница агресивни кучета
От години жителите на квартал Акация имат проблем с десетки безстопанствени кучета. Няколко пъти глутници са прибирани от там, но според живущите в квартала и експертите в общината, жена, любител на животните, ги носи от селото си, развъжда ги, пуска ги по улиците и ги храни редовно.
Някой от тях вече няколко пъти нападат хора по улиците на кв. „Акация“, жалбите към общината са повече от 20, но институциите и службите се оказват безсилни.
Години наред от Община Велико Търново не могат да се справят с д-р Елена Дончева. Тя е стоматолог, живее на ул. Зеленка и събира и развъжда огромен брой котки и кучета около блока си.
В поредната глутница от седем кучета, която е събрала в квартала има и агресивни животни.
Анелия Тодорова също живее в квартала, вече е била жертва на две нападения от животните.
Веднага подава сигнал на тел.112 откъдето й обещават съдействие, реакция обаче от която и да е институция – няма. Месеци по-късно отново е нападната.
И Анелия и голяма част от съседите й, всеки път когато излизат носят в себе си носят кучегони, друго решение не намират. Междувременно в Община Велико Търново има входирани 20 жалби за проблема. Решение обаче нямат и институциите, казват, че няма какви действия да предприемат срещу д-р Елена Дончева, която сочат за виновник за проблема.
Ангажимент за залавянето на кучетата има фирма ЕТ „Пролет“, с която Община В.Търново има договор. Те обаче били безсилни, тъй като кучетата надушвали камиона им и бягали, а дори и да успеят да ги уцелят с упоителни стрели, животните преминавали между 150 и 200м. преди да заспят и така професионалистите не можели да ги намерят.
Няма други хуманни начини, казват експертите, а ако бъдат сложени капани могат да пострадат и хора и домашни любимци. Търсенето и опитите им продължават вече година. Мерки Община Велико Търново налага от два месеца - не изплаща дължимото по договор на фирмата и няма да го възстановят, докато кучетата от „Акация“ не бъдат заловени и настанени в приюта. Казват, че ще поискат и съдействие от фондация „Четири лапи“, но единственото решение е опитите за залавяне, въпреки неуспехите, да продължат.


Александра Димова
11 Май 2018 | 15:55
Тагове: кучета, глутница, жалби

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook