Служителите на Хидрометеорологичната обсерватория излизат на протести
Заради несправедливо разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. служителите на Хидрометеорологичната обсерватория във В.Търново ще излязат на протест. Метеоролозите обмислят вариант да спрат прогнозата за времето, докато БАН не преразгледа решението си и не разпредели повече средства.
Служителите от Хидрометеорологичната служба ще излязат на протест ако не бъде преразгледано разпределението на бюджета . През последните години системното недофинансиране на БАН е довело дейността на метеоролозите до критична точка. Сегашната субсидия разпределена от БАН е около 9 мил., лева, като увеличението е само 12 процента от 25%, отпуснати от министерството. Субсидията е твърде малка и води до масово напускане на служители, коментира Петър Станков, директор на регионалната служба във В.Търново.
БАН са определили и 80% допълнителна субсидия за публикации в реномирани издания, но парите за хидрометеоролозите не са стигнали до тях.
Станков и колегите му ще настояват за трайно решаване на проблема с финансирането, за да се гарантира изпълнението на задълженията на служителите. Същевременно във социалните мрежи стартира петиция в подкрепа на исканията на метеоролозите. Ако не бъде решен въпросът с финансирането, метеоролозите се заканват, че ще спрат прогнозата за времето.


 
9 Май 2018 | 16:41
Тагове: протест, метеоролози, бюджет, субсидия, БАН

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook