Честваме Денят на Европа
Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа. Празникът в старата столица започна с атрактивно шествие на децата от детските градини в града, което бе предвождано от ученици, носещи знамената на страните членки на Европейския съюз. За музикалния съпровод се погрижи духовият оркестър при Средно училище „Емилиян Станев“.
Тази година се навършват 73 години от края на Втората световна война и 68 години от декларацията на Робер Шуман. След края на войната Европа е разрушена. На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. Той я прочита и призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към Европейска федерация". В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.
През 1985-та година страните членки обявяват 9-ти май за Ден на Европа, а у нас се отбелязва от 2005-та година, във Велико Търново дори от още по-рано.
Начало на отбелязването на празника даде атрактивното шествие на великотърновските деца и ученици, които носеха европейските знамена.
След края на празничната програма, в парк „Марно поле“ участниците в шествието се радваха на цветен детски, европейски празник с много интерактивни игри, песни и танци.


Александра Димова
9 Май 2018 | 16:23
Тагове: празник, ден, Европа, честване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook