Как Велико Търново пази гергьовденските традиции?
В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината. На този ден почитаме паметта на Свети Георги Победоносец, загинал през далечната 303-та година.
И до днес обаче 6-ти май е важен празник, чиито традиции и обичаи народът ревностно пази и изпълнява, някой – така както предците ни, други – осъвременени, но символични.
6-ти май най-често се свързва с началото на скотовъдната година, в която сезоните са два – лято и есен, за това и началото и краят им се честват с дните на Св. Георги и Св. Димитър. С тях са свързани и поверията и обичаите на празниците.
Най-запазена и до днес е традицията на празника е да се пренася кръвна жертва, дар за светеца - първото мъжко агънце в къщата.
Във великотърновска област традициите се пазят, макар и носещи отпечатъка на новото време. В селата Плаково и Големани още се пазят спомени за оброчни паметници, на които са се събирали празнуващите. И до днес 6-ти май е най-големият празник и в двете села и стотици хора се връщат, за да го отбележат, да закичат китка с пролетни цветя на портите си и да си пожелаят плодородна година.


Александра Димова
3 Май 2018 | 17:17
Тагове: гергьовден, празник, свети георги

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook