РИОСВ с конкурс за Световния ден на Земята
22 април е Световният ден на Земята, по този повод от РИОСВ обявиха традиционен конкурс за учениците от областта. Тази година темата на кампанията е борбата срещу използването на пластмаса, затова и за участие в конкурса на инспекцията могат да се представят всякакви арт инсталации и фигури изработени от пластмасови отпадъци. До 2050 г. боклуците в световния океан ще тежат повече от всичката риба в него – такава е прогнозата на учените за глобалното замърсяване. Повече от 8 млн. тона пластмаса се изхвърлят всяка година и отпадъците в крайна сметка достигат до световния океан. Пресметнато, количеството изхвърлени отпадъци във водата за минута отговаря на цял един камион. Нужни са векове, докато пластмасовите отпадъци се разградят напълно.
Тъй като това е един от най-сериозните световни екологични проблеми, тази година акцентът в Деня на Земята ще бъдат кампании насочени към намаляването на употребата на пластмаса. Такъв е и конкурса на РИОСВ.
Такъв тип инициативи наистина оставят следа в децата, смята Милка Асенова. С всяка следваща година интересът към кампаниите става все по-голям. Творбите на децата могат да се предават в информационния център на инспекцията до 19-ти април. А на 23-ти най-добрите от тях ще бъдат отличени и с награди.


Александра Димова
17 Април 2018 | 17:43
Тагове: РИОСВ, конкурс, природа, отпадъци, ден, Земята

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook