Изложба представи читалище „Надежда“ в парламента
Изложба, представяща историята и дейността на НЧ „Надежда“ и на Клуба по битова култура към него бе подредена в Народното събрание. Експозицията, наречена „Великотърновското читалище „Надежда – 1869“ – пазител на държавната и духовна традиция“, имаше за цел да популяризира както самото културно средище и ролята му в обществения живот на Велико Търново и България, така също съхранението на традициите и нематериалното културно наследство.
През целия ден на 11-ти април, коридорите на Народното събрание красяха пана със снимки и документи представящи историята на НЧ „Надежда“ и Клуба по битова култура.
Малко известни, но впечатляващи факти и документи, бяха изложени в експозицията, посветена на европейската година на културното наследство.
За пръв път, именно на фасадата на читалището, през 1911-та година е изписан девизът „Съединението прави силата“, който и до днес е сакрален за България, а в момента е и мото на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Изложбата разказва и за четири от седемте Велики народни събрания, заседавали в историческата сграда. В отделна витрина пък са били подредени документи с исторически факти за културното средище, както и четири книги от старопечатния фонд, издадени в периода 1850-1860 година.
Място в експозицията са намерили и красивите ръкоделия на дамите от Клуба по битова култура.
В днешни дни сградата на културната институция се поддържа, но не е в отлично състояние.
В момента от настоятелството кандидатстват за финансиране от държавата на ремонта и реставрацията на историческия читалищен салон. Отделени са и средства за подобрение на сградата на библиотеката към просветната институция.


Александра Димова
13 Април 2018 | 18:13
Тагове: НЧ „Надежда“, изложба, дейност, история, парламент

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook