Д-р Пламен Събев събра „Страстите Христови“ в книга за иконография
Знакови образци от „Страстите Христови“ в иконографията, които се съхраняват в църквите и манастирите на Великотърновска област, събра в книга д-р Пламен Събев.
Експертът по църковно изкуство от Регионалния исторически музей в старата столица работи по темата повече от 12 години. Ценностите в иконографията в областта, които е открил и изследвал са много, но за книгата си е избрал само най-атрактивните творби на зографите от 18-ти и 19-ти век.
„Страстите Христови. Икони и стенописи от 18-ти и 19-ти век. Великотърновска епархия“ се нарича книгата на д-р Пламен Събев. От години той е експерт по църковно изкуство, а книгата в която събира религиозните реликви е подкрепена и подписана от митрополит Григорий. Голяма част от ценните иконографии включени в книгата са на Великотърновската епархия, други пък вълнуващи и ценни творби са в отдалечени и малко известни храмове и манастири.
Експертът е успял да проучи стотици икони, щампи и фрески, но в крайна сметка е избрал да покаже само най-елитарните и любопитни творчески решения на зографите. Сборникът е богато илюстриран, проследява традиционните мотиви и появата на нови идеи и визуализации в изкуството след Освобождението.
По-голямата част от ценностите в иконографията, които д-р Събев е изследвал се пазят добре, но определено има нужда от повече средства и грижи за културно-религиозното богатство на региона ни.
Изкуството в днешни дни е твърде динамично, смята експертът. Голяма рядкост е съвременен творец да вложи усилията, които стоят зад труда на предците зографи. Това ги прави още по-ценни, а нас – съвременните хора, още по-отговорни да ги познаваме и пазим, казва Пламен Събев.


Александра Димова
11 Април 2018 | 18:52
Тагове: книга, иконография, икони, зографи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook