2700 яйца и парчета козунак подаряват на великотърновци в нощта на Възкресение
2700 яйца и парчета козунак ще бъдат подарени на великотърновци, избрали да посрещнат нощта на Възкресение Христово в крепостта Царевец. Днес, на Велики Четвъртък в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“ в Старата столица бе отслужена Света литургия, след която отец Асен освети боядисаните яйца.
Според християнските традиции днес, на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Първото яйце винаги се боядисва в червено, като според преданието, то е знак за възкресението на Исус. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Най-важната част във всички ритуали обаче е вярата, напомни отец Асен, който днес освети 2 700 боядисани яйца, които ще бъдат раздадени в нощта на Христовото Възкресение на всички, които посрещнат празника на Царевец. Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
Портите на крепостта „Царевец“ ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота.
В 23,30 ч. започва Пасхалното богослужение, което ще бъде отслужено в Патриаршеския храм – музей „Възнесение Господне“.
Точно в полунощ, при настъпването на Възкресение Христово от Патриаршията ще бъде изнесен Благодатният огън, след което започва литийно шествие. То ще продължи до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий.
Шествието ще стане още по-атрактивно и благодарение на доброволци, които ще носят 150 светещи факли. В 1,00 ч. след полунощ започва и Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.


Александра Димова
5 Април 2018 | 15:50
Тагове: козунак, Възкресение, яйца

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook