300-годишният мост – емблема на Дебелец чака ремонт от 4 години
Преди повече от 300 години в Дебелец, над река Белица е построен "Старият мост. Местните хора го смятат за символ на града. За него се носи легендата, че е послужил за макет на Кольо Фичето за моста му край Бяла. През 2014-та година обаче придошлата река го разрушава, а днес, четири години по-късно, решения и пари за ремонта му – няма.
Легендата разказва, че след като мостът бил построен, реката придошла и го съборила. Беят се ядосал и казал на майстора, че ще му отреже главата, ако мостът пак се събори. Майсторът започнал отново трудната задача, но този път към камъка поставил и здрави, ковани, железни обтегачи, стягащи сводовете. И успял. От тогава до днес, повече от 300 години, легендарното съоръжение е издържало десетки природни стихии, но наводнението през 2014-та година почти го събаря. Жителите на Дебелец все още си спомнят ясно бедствието.
Местните хора го смятат за емблема и имат силно сантиментално отношение към него. След бедствието се събират и създават инициативен комитет, чиято цел била да организира кампании за набиране на средства за ремонт на реликвата, но без голям успех. Преди две години Община Велико Търново изпраща към Министерки съвет проект за ремонт на моста, но и тази инициатива не осигурила пари.
Според наследниците на местния майстор Хаджи Никола Самоук, който е бил калфа на Уста Колю Фичето, мостът в Дебелец е служил за макет при изграждането на легендарния мост на Бяла.
Днес историческото съоръжение продължава да се руши, а решение на проблема – няма.


Александра Димова
3 Април 2018 | 15:45
Тагове: Дебелец, мост, ремонт

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook