Започна подписването на договори за държавна помощ - "Де минимис" за пчелари
Одобрените за държавна помощ пчелари, започнаха подписването на договори за държавна помощ - “де минимис“. Субсидията е в размер на 2,4 милиона лева и ще се изплаща до края на 2018г. По данни на последния годишен доклад на земеделското министерство в България близо 18 хил. стопанства се занимават с пчеларство, но едва 1800 получават субсидии.
Последното застудяване се отрази пагубно на пчелните семейства, тъй като пчелните майки спряха да снасят яйца и по този начин стопираха нормалното развитие на пчелното пило, коментира Тодор Найденов. Така голяма част от пчеларите се разделиха с част от пчелните си семейства.
Пчеларите се надяват на средствата, които ще вземат от програмата „де минимис“, за да възстановят загубите и да създадат нови пчелни семейства.
Ставката на пчелно семейство се определя след подаването на заявления за пчелини с от 20 до 200 кошери. С отпускането на средствата не се включва ангажимент за запазване на броя на пчелните семейства с цел този месец стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период, добави още Тодор Найденов.


 
13 Март 2018 | 16:56
Тагове: субсидии, пчелари, договор, подписване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook