Представят в изложба изявени търновски жени-общественички
Благотворителни дружества и изявени жени-общественички представят в изложба в Регионалната библиотека във Велико Търново. Експозицията е съвместна проява с Държавен архив Велико Търново, а поводът е Международния женски празник – 8-ми март.
Изложбата показва документи от фонда на Държавен архив Велико Търново, в които се съдържа информация за създаването и дейността на женските благотворителни дружества „Здравец“ и „Радост“.
В изложбата са показани снимки на деятелките, които са участвали като членове в дружество „Радост“. Показан е и първият устав на дружеството, който е от 1869 година. Част от експозицията са и различни документи, които представят дарения от богати българи и завещанията, които са направили към женските сдружения. Основната кауза на женските сдружения е била борбата за свободно и разнообразно образование.
Експозицията акцентира и върху дейността на Зоя Ставрева, която е първата жена, получила докторска дисертация по философия. Изложбата е разположена на втория етаж на Регионалната библиотека и е със свободен вход.


Александра Димова
7 Март 2018 | 15:57
Тагове: жени, общественици, дружества, дейност, изложба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook