Учителка дари дома си за да спаси църквата в с.Добри дял
81-годишна жена от Велико Търново дари бащината си къща, за да спаси църквата в родното си село Добри дял. Тя от години живее в старата столица и наскоро разбрала, че камбанарията и покривът на храма могат всеки момент да се срутят. Без да се колебаят, тя и семейството ѝ взели благородното решение да дарят имота си, а средствата от продажбата му ще бъдат вложени в ремонт и реставрация на храма „Света Богородица“ в селото.
Храмът в с.Добри дял не е ремонтиран от години, освен щетите на времето, той е понесъл и разрушителното земетресение в Стражица през 1986-та година, когато почти се срутва.
С общи сили и средства жителите на селото успяват да го „закрепят“. С течение на времето обаче покрива за почва да тече, а мазилката да пада и да застрашава всички посетители на божията обител. След като се разпространява новината, че храмът е в окаяно състояние започват да се появяват дарители. Роза Стефанова е третата, реагирала на апела за съхранение на храма и нейното дарение за момента е най-мащабно.
Бащината си къща дарителката и дъщерите й не ползват от години, мислели са да я продават преди време, но обстоятелствата не им позволили. В момента, в който една от дъщерите на Роза разбира за състоянието на църквата, инициира семейното дарение. Сега предстои и продажба на имота.
Освен църквата и читалището в селото се нуждае от спешен ремонт. Има някаква надежда чрез проекти, фондове на организации и държавни средства, част от разрушените неща да се поправят, нужни са обаче и още допълнителни средства, а за тях, кмета на селото каза, че се надява на още добри хора, които да спасят християнското и културното пространство на Добри дял.


Александра Димова
7 Март 2018 | 15:56
Тагове: Добри дял, село, църква, ремонт, дарение, средства

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook