До юни 2019-та година Старата част и "Чолаковци" ще бъдат с нови улици
Един от най-големите европейски проекти за тази година у нас е „Привлекателна и автентична градска среда във Велико Търново“. В него са предвидени ремонтни дейности на 38 улици в Старата част на града, на пътната мрежа в кварталите „Чолаковци“ и „Бузлуджа“ и реставрация на площад „Съединение“. Средствата по проекта са малко повече от 11 милиона.
Вече се работи върху повечето пътища, включени в проекта, но на този етап от Община Велико Търново казаха, че не могат да се похвалят с голям напредък. Крайният срок обаче е до месец юни 2019-та година, когато всички ремонтни дейности трябва да бъдат приключени, а обектите въведени в експлоатация.
Проектът е разделен на 6 по-големи обекта. Вече са сключени договори с фирмите изпълнители и по някой от тях се работи и в момента. Междублоковите пространства в „Чолаковци“, алеята, която го свързва с кв. Бузлуджа и 38 улици в старата част на града ще бъдат ремонтирани, като настилките ще бъдат различни, но ще отговарят на автентичността на градската среда, в която се намират.
Нов облик по проекта ще добие и площада пред Конака.
Старинните калдъръмени настилки в старата част на града ще запазят облика си. На някой от местата, на които състоянието на камъните е добро, те ще бъдат само пренаредени, казаха още ръководителите на проекта. По време на ремонтните дейности изпълнителите ще се стараят да запазят максимално много дървета, а в проекта е предвидено и засаждането на нови, специално подбрани видове, които да не повдигат настилката с времето.


Александра Димова
1 Март 2018 | 11:49
Тагове: проект, улици, настилка, ремонт

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook