Студенти и инвалиди плетат 5-метрова мартеница
Хора с увреждания от Клуба на пенсионера и инвалида плетат 5 -метрова мартеница с образите на традиционните Пижо и Пенда. Големият аксесоар ще краси фасадата на Общината Велико Търново. В смелата инициатива им помагат студенти от доброволчески клуб „Заедно успяваме“ към Великотърновския университет, с които обменят добри социални практики.
Близо 2 километра конци превръщат в мартеница инвалиди и студенти от клуба "Заедно успяваме".
Преждата с която плетат ентусиастите е дарена от общинския съветник Мария Илчева, която също се включи в голямото плетене.
Хората с увреждания към арт ателието творят през цялата година. Всички те имат опит в плетенето на традиционни аксесоари, но предизвикателство се оказват техниките, които трябва да приложат за да пресъздадат Пижо и Пенда в такива мащаби, каквито са планували.
Освен големите Пижо и Пенда, които ще красят фасадата на общината, хората с увреждания са изработили още много малки, традиционни мартеници, които ще продават до 1-ви март във фоайето на библиотека "Славейче". Със събраните от тях средства ще си закупят материали за следващи проекти, по които ще творят в арт ателието си.


Александра Димова
23 Февруари 2018 | 14:40
Тагове: мартеница, изработка, инвалиди, студенти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook