Тодоровден в Арбанаси
За 28-ми път Арбанаси ще отпразнува Тодоровден известен още като „Конския великден“. По традиция на този ден в селото се събират стотици хора, а състезателите от клуба по конен спорт „Калоян 92“ дефилират и се състезават пред публиката. Всяка година на празника се провежда и конкурса за „Най-гиздав кон“ и тазгодишното издание няма да направи изключение с надпреварите и разнообразната си програма, ако метеорологичните условия го позволят.
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. По традиция се празнува първата събота след Сирни заговезни. Наричат го още „Конски Великден“, защото се празнува за здравето на конете. И тази година в с. Арбанаси празникът ще бъде отбелязан с богата и атрактивна програма.
Организаторите са осигурили и почерпка за всички присъстващи. Те са подготвили 350 кебапчета и 50л.вино. Специален гост ще бъде солистът на Капанския ансамбъл за народни песни и танци - Нина Богданова. Най-важната част от празника, разбира се, отново ще бъде поверена на състезателите от „Калоян 92“ и техните красиви коне.
На Тодоровден на особена почит са и именниците, кръстени на християнския светец Теодор Тирон. загинал за християнската вяра. В народните представи Свети Тодор е юнак, който се бори със змейове и хали, язди бял кон и се смята за покровител на конете. Според поверието, на празника той обикаля всички ниви, после съблича деветте си кожуха и тръгва да моли Бога за лято.


Александра Димова
22 Февруари 2018 | 18:54
Тагове: Тодоровден, празник, коне, Арбанаси

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook