Клубът по битова култура с изложба – базар на мартенички
За 10-ти пореден път Клубът по битова култура при читалище “Надежда“ подрежда изложба – базар с ръчно изработени мартеници. Целта на дамите от клуба е да популяризират българското пред китайското производство и да запазят традициите. Мартеници с български шевици са най – новото попълнение на базара тази година, а помощ в изработването им са получили от учениците от СУ „Емилиян Станев“.
Дамите от клуба по битова култура към НЧ „Надежда“ са се заели с каузата да пазят традициите и да предават опита си в плетенето както една на друга, така и на следващите поколения. Тази година в подготовката за традиционния си базар те са разчитали и на подкрепата на 5-токласниците от СУ „Емилиян Станев“
Тайната на красивите ръчно изработени аксесоари е в това да се балансира между традиционното и модерното, смятат дамите от клуба. По тази причина на юбилейния си 10-ти базар те са включили нови и по-различни техники, форми и украси на мартеничките.
Друго важно място тази година заемат мартениците с шевици от северните области на България. Завръщането към родното е все по-осезаемо, смятат дамите, но почеркът и на текущата мода добавя финалния блясък на украшенията.
Изложбата – базар на традиционни мартеници ще бъде разположена в Регионалната народна библиотека „Петко Рачев Славейков” до първи март. Средствата от продадените артикули, жените от клуба по битова култура ще вложат в свои нови проекти.


Александра Димова
22 Февруари 2018 | 18:53
Тагове: изложба, мартенички, клуб, битова култура

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook