Д-р Лора Станчева – младият лекар, който избра да остане
Тревожни прогнози за бъдещето на професията си дават лекари от всички специалности в цялата страна. Недостигът на кадри е невиждан, а средната възраст на медиците у нас в момента е около 50-години. Една от младите надежди на българското здравеопазване е новото попълнение на търновската реанимация – д-р Лора Станчева.
д-р Лора Станчева е специализант в Областната болница на Велико Търново. Избрала е Отделението за анестезия и интензивно лечение – може би най-трудната медицинска специалност.
Завършила е Природо-математическата гимназия във Велико Търново, а след това и Медицинския университет в София. Тя е първият лекар в семейството си.
Отдава избора си на характера, който носи. Казва, че обича предизвикателствата и динамиката, а работата й дава точно това. Разбира се има и много трудности, но когато медицината е в сърцето ти и си мечтал за това се справяш, казва още д-р Станчева.
Като студентка д-р Станчева практикува в здравни заведения в София. Възможностите за реализация и у нас и в чужбина за млади специалисти като нея са безкрайно много, но родното Търново, добрите условия на болницата и най-вече екипът в реанимацията я карат всекидневно да затвърждава избора си и на професия и на месторабота.
Младата лекарка все още не знае какво й предстои. След края на специализацията си в търновската болница иска да излезе извън България, но не заради лошите условия в България, а за да събере нови опит и знания, които да прилага на пациентите си тук – у дома.


Александра Димова
20 Февруари 2018 | 16:59
Тагове: лекар, практика, статистика, България

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook