Кукерски маски в изложба представят седмокласници от СУ "Емилиян Станев“
С помощта на учителя си по изобразително изкуство - Магдалина Чолакова, седмокласниците от СУ "Емилиян Станев" подредиха изложба на кукерски маски. В нея са включени 32 от творбите на учениците, а материалите с които са изработени са изключително интересни и разнообразни.
С настъпването на празника Сирни заговезни идва времето и на традиционните български кукери. Те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни символични действия като оране и сеитба. Тъй като за великотървноския край не са характерни кукерските обичаи, учениците от СУ "Емилиян Станев" поместиха образите им в картини.
По традиция върху маската се налепят разноцветни конци, лепят се парченца платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Идеалната маска трябва да е грозна и страшна, за да плаши злото. За най-старинни и традиционни се смятат маските представящи вида на овен, козел или бик.
Атрактивната изложба е част от богатата програма с която се честват 36 години от създаването на училището, както и 111 години от рождението на патрона му – Емилиян Станев.


Александра Димова
19 Февруари 2018 | 15:53
Тагове: кукери, маски, ученици, изложба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook