Велико Търново посрещна Самарското знаме
Самарското знаме на Българското опълчение бе представено за първи път във Велико Търново. Копие на националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица и е част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България”. Инициативата е част от честването на 145-тата годишнина от Освобождението на България.
Самарското знаме бе посрещнато с военен ритуал пред знаковата за българската история сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Още две реликви са част от изложбата – байракът на горнооряховските въстанници и знамето – плакет, с което търновци посрещат освободителната армия през 1877 г.
За откриването на изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“, част от която е и Самарското знаме, в старата столица пристигна руският посланик Анатолий Макаров. Той каза, че една от целите му е да разговаря с местната власт за възстановяване на руските паметници в областта.
Анатолий Макаров каза още, че се очаква руска делегация да посети България за националния празник на 3-ти март.
Самарското знаме и съпътстващите реликви в експозицията ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей през следващата седмица.


Александра Димова
16 Февруари 2018 | 14:58
Тагове: самарско знаме, Освобождение, изложба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook