Лекари обучаваха ученици-доброволци от БЧК
Лекари от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново обучаваха ученици от младежкия клуб на БЧК в СУ „Вичо Грънчаров“ в Г. Оряховица. Откритият урок се проведе в областната болница, като обучители бяха координаторките по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова. С помощта на манекен за първа помощ бяха показани животоспасяващи практики.
Животоспасяващите знания на разбираем език, с помощта на манекен за първа помощ, представиха началникът на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение и координатор по донорство д-р Сибила Маринова и колегата й анестезиолог и координатор по донорство д-р Ваня Лъчезарова.
Правилното, често незабавно оказване на първа помощ не може да бъде заменено с нищо, защото до пристигането на екип от професионалисти спешни медици по правило минават между 8 и 20 минути. Тези минути могат да се окажат решаващи между живота и смъртта, между доживотното страдание и пълното изцеление стига в първите минути да са били приложени животоспасяващи знания.
Доброволците от младежкия червен кръст се научиха на основни правила за първа помощ и животоспасяващи мероприятия при пострадал в безсъзнание, научиха как се прави проверка на дишането и кръвообращението, както и външен сърдечен масаж.
Д-р Маринова е категорична, че в децата вижда свои бъдещи колеги, които един ден ще я наследят в болницата. По думите й всеки един от тях има качествата да стане специалист А и самите деца изразиха амбициите си да тръгнат по дългия и нелек път на медицината.


Александра Димова
16 Февруари 2018 | 14:56
Тагове: БЧК, лекари, обучение, манекен

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook