Показват Самарското знаме за пръв път във Велико Търново
Самарското знаме на Българското опълчение ще бъде показано за първи път във Велико Търново. Копие на националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица и ще е част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България”. Инициативата е част от честването на 145-тата годишнина от освобождението на България.
Самарското знаме ще бъде посрещнато с военен ритуал на 16 февруари, а събитието ще се случи пред знаковата за българската история сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“. Реликвата ще остане в града една седмица, а предоставянето му е дело на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
Още две реликви ще бъдат представени по време на изложбата – байрякът на горнооряховските въстаници и знамето – плакет, с което търновци посрещат освободителната армия през 1877 г. Регионалният исторически музей в Старата столица също ще покаже интересни ценности от периода на Освободителната война – снимки, оръжия, оригинални и уникални военни униформи.
Специален гост на събитието ще бъде посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров.
За събитието ще пристигне и Роберт Шестаков, който е и представител на руското Министерство на образованието и науката в България. Той ще се срещне с ученици,у учители и директори на училища от област В. Търново и ще представи възможности за обучение на български студенти в Русия.


Александра Димова
13 Февруари 2018 | 15:57
Тагове: Самарско знаме, военен ритуал, опълчение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook