Областните училища ще предлагат 19 нови професии
Обучение по 19 нови професии предлагат училищните ръководства на тринадесет учебни заведения в областта. Новият прием за учебна година 2018/2019 година е съобразен с броя на завършващите седмокласници в областта, които са 1785.
13 училища подадоха заявки за разкриване на паралеки с обучение в 19 нови професии. Някои от тях обаче няма да бъдат одобрени, защото има дублиране. Професиите с дуално обучение, които РУО подкрепя, са в 6 паралелки.
Във Велико Търново Природо-математическата гимназия кандидатства за разкриване на паралелка приложен програмист, СУ „Емилиян Станев” обявява прием за подготовка на графичен дизайнер, Профилираната хуманитарна гимназия – библиотекар, а СУ „Владимир Комаров” специалност техник по автоматизация.
Предложените нови професии са резултат от комуникацията между ръководствата на училищата и бизнеса, като основен критерии за избор е била необходимостта от кадри в различните сфери. Обмисля се оптимизация на училищата в областта, но не и закриването им каза още Розалия Личева.
Тази година 1785 ученици в региона завършват основно образование, със 72-ма по-малко спрямо миналата година. Очаква се те да формират 83 паралелки – 54 професионални и 29 профилирани


Александра Димова
12 Февруари 2018 | 16:33
Тагове: паралелки, професии, училища, ученици

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook