Комитет „Асеневци“ с идейни проекти за 10млн. лева
Създателите на комитет „Асеневци“, чиято цел е облагородяването и обогатяването на културно-историческото наследство на Велико Търново, са изработили три проекта на стойност близо 10млн лева. Първата им цел е позлатяването на куполите на Патриаршията на хълма „Царевец“.
Участниците в комитет „Асеневци“ вече няколко години разработват проектите, по които работят.
Първата инициатива, която подемат е позлатяването на куполите на Патриаршията, което ще подчертае величието и значимостта на културно-историческия резерват.
Необходимото злато вече е осигурено и според инициаторите в следващата година е напълно възможно да успеят да изпълнят заложените цели. Вторият проект е за изграждането на мост между паметника „Асеневци“ и старата част на града, а третият – изграждане на паметник на цар Ивайло.
Ръководител на проекта за изграждане на паметник на цар Ивайло, който ще бъде позициониран на върха на хълма „Света гора“ ще бъде историкът проф. Иван Тютюнджиев.
Според първоначалните изчисления за трите проекта ще бъдат необходими около 10 милиона лева, които комитетът смята да осигури чрез лични дарения и контакти, част от тях пък в момента работят по организацията на кампании за набиране на средства. Проектите са от национално значение, смятат инициаторите, по тази причина се надяват на помощта не само на местната власт и гражданите на Велико Търново, а и на цялото българско общество.


Александра Димова
2 Февруари 2018 | 15:53
Тагове: Асеневци, Патриаршия, Ивайло

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook