Нови интернет правила поставят бизнеса пред сериозни предизвикателства
Новите европейски правила за защита на личната информация ще влязат в сила през май.
След четири години преговори и две години подготовка 26 от държавите членки не са взели необходимите мерки на национално ниво, за да се справят с промените, една от тях е и България.
Промените в закона за защита на лични данни засягат най-вече интернет пространството. Компании от цял свят влагат милиони евро за изпълнение на изискванията на Общия регламент за защита на личните данни. Това е най-голямата реформа на регулациите в сектора от началото на използването на интернет за граждански цели.
Много са изискванията, които налагат реформите. Големите фирми трябва да разполагат със специалисти, които да се грижат за предстоящите промени, а количествата информация, която трябва да обслужват е огромна. Всичко това води до изключителна тежест, особено за големите компании.
На практика обаче за обикновения интернет потребител новите закони дават само нови възможности.
Всеки потребител от месец май ще може да поиска от представителите на всяка една интернет платформа да унищожат напълно личните данни за него, с които разполага техния софтуер.
Около промените в правилата има много недообмислени неща, които вероятно ще бъдат спънка за правилното му функциониране не само у нас, но и в другите държави, които ще го приемат.
В помощ на потребителите и бизнеса във Велико Търново, Невен Боянов и колегите му от „Хакер спейс“ смятат да организират безплатни дискусионни срещи с юристи и IT специалисти, на които да се обяснят и дискутират законовите промени, преди те официално да влязат в сила.


Александра Димова
31 Януари 2018 | 17:55
Тагове: интернет, правила, бизнес

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook