Фондации с апел за здравно образование в училище
Представители на неправителствени организации от столицата гостуваха днес на учители, родители и ученици от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, за да ги запознаят с инициативата си да осигурят повече здравно образование в училище. Експертите представиха и доклад, според който огромен процент от младежите у нас не са запознати с промените в пубертета и нямат необходимата здравна култура за водене на безопасен полов живот.
Темите, около които се проведе дискусията, бяха осигуряването на универсален и своевременен достъп до здравна информация на подрастващите, въвеждането на единна система от стандарти за осъществяване на здравното и сексуалното образование в училищата, както и създаването на предпоставки за интерактивен образователен процес, при който учениците са активна страна.
Идеята на организаторите е подобни обучения в часовете на класните ръководители да се превърнат в традиция.
Изследванията констатират изключително тревожни тенденции по отношение на здравето на децата и младите хора, свързани с тяхното поведението, като най-голям проблем се оказва рисковото сексуално поведение. Наблюдава се сериозно повишение на заболеваемостта от полово предавани болести и на броя аборти на лица под 19-годишна възраст.
След посещението си в Горна Оряховица представителите на фондациите продължават да провеждат дискусии в други градове в страната. Срещите са част от дейностите на Фондация СМАРТ в рамките на международната инициатива ACT2030 и са в подкрепа на усилията на коалиция от организации, целящи да насърчават активното участие на младите хора в процесите на вземане на решения. СУ „Вичо Грънчаров” е избрано за партньор и заради успехите на ученическия клуб към БЧК.


Александра Димова
29 Януари 2018 | 16:59
Тагове: Здраве, здравно образование, Вичо Грънчаров, Горна Оряховица

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook