Велико Търново бележи икономически растеж, но липсват кадри за бизнеса
Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България. Това показва специализирано изследване на Института за пазарна икономика. Старата столица е сред 20-те икономически центъра в страната, в които се произвежда 86% от продукцията на национално ниво. На фона на тези показатели обаче все по – силно се усеща липсата на работна ръка.
Област Велико Търново има перспектива да се развие, така както се случи с Пловдив, коментира предприемачът Атанас Парушев. Основните предпоставки за това са централното място, което заема областта и предстоящото подобряване на инфраструктурата със стартирането на проекта за магистрала „Хемус“ и високоскоростния път Русе – Велико Търново.
Проблемът, когато това се случи, ще бъде липсата на работна ръка. Според Атанас Прашуев все по – малко хора избират работа, която е свързана със създаване на продукт на ръка. В близко бъдеще тези професии ще изчезнат, тъй като младите хора предпочитат да работят на компютри. Проблемът с липсата на кадри не може да се реши само с увеличение на заплатите.
Този, който е най – пробивен, първи ще успее да реорганизира бизнеса си и да привлече хора. Други обаче ще фалират или ще минат в сивия сектор. Решенията трябва да се търсят комплексно от държавата, бизнеса и организациите на работещите.
Бизнесът във Велико Търново ще се развие и разрастне в рамките на десетина години, прогнозира Атанас Парушев. За да отговори областта на инвеститорския интерес обаче ще са необходими кадри, които и в момента липсват.


Десислава Колева
23 Януари 2018 | 16:42
Тагове: бизнес, икономика, развитие, кадри, Велико Търново

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook