Силна отпадналост и болки в главата са първите симптоми за върлуващия грип
Заради продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни грипна епидемия бе обявена в общините Дряново, Трявна, Димитровград и Стара Загора.
Броят на заболелите се увеличава и в област Велико Търново в сравнение с началото на месеца, сочат данни на РЗИ. Към момента обаче не може да се говори за епидемия. Според семейния лекар д-р Христо Димитров заболеваемостта е нормална за сезона. Тази година ни напада нов грипен щам, за който нямаме изграден имунитет.
Характерното за новия щам тази година е, че се разболяваме изведнъж и вместо обичайните хрема и кашлицата, грипът започва с болки в главата, силна отпадналост и висока температура.
Бабините методи винаги могат да помогнат, ако се касае за лека настинка, но когато чувстваме силна отпадналост, придружена с кашлица трябва да потърсим лекарска помощ. Много често грипът причинява и различни усложнения като пневмонии и менингити. Най – уязвими са хората с хронични заболявания, възрастните и децата.
За да се предпазим от вирусните заболявания е хубаво да обърнем внимание на храненето си, да намалим употребата на алкохол и да пием достатъчно течности като вода и топли чайове.
Дали да очакваме грипна вълна във Велико Търново и кога ще настъпи тя не може да се прогнозира, тъй като вирусите се развиват изведнъж и за ден, два стойностите стават епидемични.


Десислава Колева
23 Януари 2018 | 16:14
Тагове: грип, симптоми, щам, лечение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook