Започна процедурата по обявяване на Студентски съвет към ВТУ за нелегитимен
Днес официално беше входирана жалба, придружена от подписите на над 1000 студенти, които смятат за нелегитимен Студентския съвет към Великотърновския университет. Проблемите, които представиха като аргументи, са непрозрачните методи на управление и избора на председател и членове към съвета, които според инициативния комитет са порочна практика от години.
Инициативният комитет за прекратяване на правомощията на настоящия Студентски съвет на ВТУ внесе искане за прекратяване на правомощията на действащите управляващи и членове на структурата. Подписката бе подкрепена от над 1060 студенти. Мотивите им - непрозрачност при конституирането на съвета и системно нарушение на правилата и процедурите, свързани с публичността при дейността на съвета.
Нарушенията от страна на Студентски съвет са много, смятат възпитаниците на университета. Никъде не е изведена и информация за заседанията и активността на съвета, което е в разрез със закона. Много от студентите не са получили помощ и съдействие за решаване на проблемите си през последните години, при опит да се свържат с представителите на структурата.
Ректорът проф. Христо Бонджолов изпълни поетия ангажимент към инициативния комитет и входира жалбата на студентите към колегите си от Академичния съвет.
Преди официалното депозиране на искането, активистите от Инициативния комитет са правили десетки опити да поканят на дискусия председателя и представителите на Студентски съвет, но нито един член на структурата не се е отзовал на поканата на студентите.
Решение за статута на сегашния Студентски съвет от Академичния съвет на университета се очаква до средата на месец март.


Александра Димова
22 Януари 2018 | 16:26
Тагове: ВТУ, съвет, студенти, Имхотеп

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook