Акушерки искат увеличение на заплатите и възможност за разкриване на самостоятелни практики
Акушерки от страната настояват за по – добри условия на работа, възможност за разкриване на самостоятелни практики и увеличение на заплатите. От Алианса на акушерките изпратиха декларация с шест искания до Министерсртвото на здравеопазването и други институции. Средната заплата на специалистите у нас е 500 – 600лв., а кризата за кадри става все по – сериозна.
В момента акушерките у нас са 3254, като голям процент от тях са пред пенсиониране. Акушерската професия не е привлекателна за младите хора основно заради лошите условия на работа, липсата на възможности за развитие и ниското заплащане.
Освен увеличение на заплатите от Алинса на акушерките искат да им се даде възможност да разкриват практики и да следят бременността на жените, когато няма патология. Подобни практики съществуват в много европейски държави. Тони Калушкова е посетила такъв кабинет в Италия, в университетската болница в Милано.
У нас има една наредба, която регламентира дейностите, които акушерката може да извършва сама, но реално юридически няма такава възможност. Искането на акушерките в никакъв случай не е конфронтация с лекарите, коментира още Тони Калушкова.
Деклрацията е пореден опит на акушерките да насочат вниманието на управляващите към проблемите в системата и да се инициира промяна.
Сред останалите искания са изработване и приемане на стандарт за акушерска грижа и възможности за продължаващо обучение, което да гарантира кариерно израстване.


Александра Димова
19 Януари 2018 | 17:16
Тагове: акушерки, професия, заплащане, развитие

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook