В с. Поликраище отбелязаха Бабинден
По традиция в Поликраище днес беше отбелязан Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Как отбелязваха празника в Поликраище – вижте в следващия материал.
Днешния облик на народния празник Бабинден е загубил голяма част от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. По традиция, за да отдадат почит на единствената акушерка в Поликраище и на 8-те млади жени, които са останали в селото и са родили през миналата година, жените се събраха за да пресъздадат ритуала „бабуване“.
От 1968-ма година до днес единствената акушерка в Поликраище е Пенка Банкова. В ръцете й са изплакали повече от 1500 бебета. В знак на признателност една от жените в селото дори й посвети поема. Пенка разказа с тъга, че новородените деца са все по-малко, а традициите дори и на запазените празници като Бабинден са все по-различни.
През 2017-та година в Поликраище са се родили 8 деца, едно от тях дори не е с адресна регистрация в селото, докато новородените през 1977 са били 47. Това обаче не спира жените да пазят традицията всяка година и в навечерието на Бабинден, да орисват най-младите жители на Поликраище най-вече за здраве.


Александра Димова
19 Януари 2018 | 16:50
Тагове: Поликраище, Бабинден, бебета, традиция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook