Борба за ученици
Директорът на СУ „Вела Благоева“ ни потърси със сигнал за нарушение в разпределението на специалности, в които да се обучават ученици. Мотивите, които Ангел Янчев изложи в сутрешния ни блок, са че след като е представил план за обучение в нова специалност, от Регионалния инспекторат по образованието са дали правата за обучение на ученици в това направление на друга гимназия в града.
Директорът на СУ „Вела Благоева“ твърди, че е споделил пред началника на Регионалното управление на образованието и пред свои колеги, директори на учебни заведения в града, за намеренията си да създаде паралелка с профил „Електронна търговия“ още през месец ноември на традиционна среща на ръководствата на училищата и експерти от инспектората по образование. Публичност на идеята му е дало РУО като именно те са осигурили присъствието на журналисти на срещата. Веднага след заявката му е започнал работа по учебния план на специалността.
Началникът на Регионалното управление на образованието потвърди, че е била проведена среща през месец ноември, на която директорът е заявил желанието си да открие паралелка с профил „Електронна търговия“, но процесът по одобрението на нова специалност в дадено училище не включва подобни неформални форуми. В обявеният срок за подаване на заявления за прием в инспектората са постъпили планове за обучение в специалността и от „Вела Благоева“ и от Старопрестолната гимназия по икономика.
Ангел Янчев сподели намеренията си да стигне и до Министерството на образованието. Според него става въпрос за неколегиалност от страна на директора, представил план за същата специалност, а след изясняване на ситуацията тя се оказва по-скоро морален проблем. Така ученици с профил „Електронна търговия“ през следващата година ще се обучават в Старопрестолната гимназия по икономика, а приетите след 7-ми клас в СУ „Вела Благоева“ ще учат предприемачество.


Александра Димова
17 Януари 2018 | 17:55
Тагове: Вела Благоева, паралелка, ученици, инспекторат, електронна търговия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook