Медици от Горна Оряховица подкрепиха протеста на общинските болници
Медици от редица общински болници в страната излязоха на едночасов протест. Инициативата бе подкрепена и от лекари и медицински сестри от болницата в Горна Оряховица. Те настояват за приемане на стратегия за спасяване на общинските болници, както и за увеличаване на цените на клиничните пътеки.
Точно в 12ч. медиците от болница в Горна Оряховица излязоха на символичен протест. Основното им искане е спасяване на общинските болници, които в момента са на ръба на оцеляването. Общинското здравеопазване в България е поставено на колене, коментира директорът на горноряховската болница Иван Иванов.
В същото време минималната работна заплата се вдигна от 200 на 510лв., повиши се и цената за електроенергия, което доведе до увеличаване на задълженията, обясни д-р Иван Иванов. Задълженията на болницата в Горна Оряховица са в размер на 1 млн.лв. за лекарства, консумативи и енергия.
Държавата създава пречки за развитието на общинското здравеопазване и с томовете бумащина, която лекарите трябва да попълват, каза д-р Атанас Атанасов.
Всичко това води до редица други последици за общинските болници като основният проблем остава липсата на кадри. Д-р Иванов сподели, че все по – трудно се намират млади лекари и медицински сестри, а голяма част от медиците в горнооряховската болница са в пенсионна възраст.


Десислава Колева
15 Януари 2018 | 16:26
Тагове: лекари, болница, протест, Горна Оряховица

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook