Масово шофьори чакат първия сняг за да сменят гумите на колите си
Почти половината коли в града все още се движат с летни гуми или използват амортизирани зимни. Шофьорите изчакват последния момент, когато завали снега за да се погрижат за автомобилите си, въпреки изрично посочените срокове в закона за движение по пътищата, които задължават шофьорите да поставят зимни гуми на автомобилите си още през месец ноември.
Много от водачите на автомобили смятат, че поставянето на зимни гуми преди натрупването на снежна покривка на асфалта води до тяхното изхабяване и амортизиране. По тази причина много шофьори отлагат „преобуването“ на автомобилите си за последния момент. Според специалистите обаче това е не само невярно, но и опасно, тъй като условията за ползване на зимни гуми не се изчерпват с по-добрата проходимост в снега, напротив, по-важни са температурите навън, които кореспондират с вида каучук на летните и зимни гуми.
Максималната давност на вече използвани зимни гуми е до три сезона, за да бъде автомобилът стабилен на пътя. Цените им варират според марката и размера, но средната стойност на една качествена зимна гума е намаляла до около 70 лв. и все повече се приближава до цените на гумите втора ръка. Така наречените всесезонни гуми излизат най-евтино, но пък губят все повече своята популярност.
Не всички шофьори осъзнават сериозността на този проблем. Абсолютно грешна е представата на всички, които пазят от изтъркване зимните гуми в гаражите до падането на първия сняг, тъй като произшествия могат да станат и само заради ниските температури на асфалта, каза още Десислава.
До дни се очакват снеговалежи, а работата в сервиза й нараства все повече с всяка по-сурова прогноза, което тя счита за белег за безотговорността на водачите на пътя.


Александра Димова
11 Януари 2018 | 18:00
Тагове: шофьори, коли, гуми, смяна, зима

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook