50 години във висините отпразнува майстора на куполи Христо Пашов
Майсторът на църковни куполи инж. Христо Пашов, който е кандидат за Книгата с рекордите на Гинес, показа творенията си във фотоизложба.
С експозицията “50 години път към висините” великотърновецът отпразнува своя юбилей в професията. В изложбата са подредени около 80 снимки на куполи, камбанарии и покриви, които той е измайсторил в цялата страна.
115 купола на църкви и манастири в страната е превърнал в произведения на изкуството инж.Христо Пашов. Той е сред малцината българи, които владеят тънкостите на облицоването на покривите с поцинкована или медна ламарина. Той е инженер по професия и образование, а по призвание е майстор на куполи и е един от много малкото хора в България, които могат да правят това.
В юбилейната изложба са включени снимки на почти всички неща, които е измайсторил Христо Пашов. Началото на кариерата си поставя през 1967 година, за това и някой от изложените фотографии носят почерка на миналото с черно-белия си цвят.
„50 години път към висините“ е озаглавил майстора експозицията на кариерата си. По-голямата част от нещата, които прави са църковни куполи. Казва, че никога не е бил много религиозен, но работата поне малко го е променила.
В семейството Христо е трето поколение занаятчия, наследява професията от своя баща, който пък се е учил от вуйчо си.
Експозицията представяща работата на инж. Христо Пашов през последните 50 години е подредена с фоайето на Регионалната библиотека.


Александра Димова
8 Януари 2018 | 17:34
Тагове: майстор, куполи, църкви, фотоизложба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook