Жители на Ветренци си мечтаят отново да имат църква
Село Ветренци е единственото населено място в региона без църква. Вече повече от половин век храмът „ Св. Димитър“ не функционира. Въпреки че през последните години все повече хора живеят в селото, инициатива за спасението му липсва. Според местните дори е необходимо църквата да се изгради наново.
Така изглежда 184 – годишната църква „Св. Димитър“ в момента. При последните дъждове в средата на декември се срива една от стените храма, което според местните прави сградата опасна. Мирослав живее заедно със съпругата и двете си деца в близост до църквата.
Повече от 60 години в селото не е имало църковна служба, нито се е чувал звън на камбана. Местните разказват, че на времето тук са се правели сватби и погребения, отбелязвали са се църковните празници.
Росица Енчева живее във Ветренци от 20г. и не си спомня храмът да е работил. Споделя, че всички в селото си мечтаят за църква.
Всичко обаче опира до пари, които няма от къде да бъдат осигурени. А на времето един от жителите на селото - Пеню Минчев дарява пари и място, на което се изгражда храма. В църковен двор е скрит гробът на дарителя.
Местните разказват още, че преди няколко години част от иконите и църковните предмети били предадени в музея във Велико Търново. Притесненията на хората се, че при следващите валежи особено от сняг, църквата тотално ще рухне.


Десислава Колева
5 Януари 2018 | 16:28
Тагове: църква, ремонт, руини, Ветренци

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook