Остър недостиг на медицински сестри, заради ниски заплати
Липсата на медицински сестри ще закрие болниците в страната. Недостигът на повече от 20 000 специалисти по здравни грижи е най – сериозният проблем в българското здравеоопазване. Това каза във Велико Търново Пламен Радославов. - зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Той присъства на последното заседание на регионалния съюз на синдикалната организация.
Бюджетът на НЗОК се увеличава с 407млн. лева за следващата година. Като две трети от тази сума идват от работещите, а останалата една трета е от държавата.
Според д-р Радословав е необходимо да бъдат вдигнати цените на най – масовите клиничните пътеки, защото трябва свеж ресурс, за увеличение на заплатите на сестрите. В момента цялата здравна система се крепи на пенсионери, такива, които вече са пенсионирани и такива, на които това им предстои.
Трябва да се намери начин малките общински болници да функционират и да не се стига до закривания, каза д-р Радославов. В страната има поне десет болници, които са на ръба на оцеляването в момента. Сред тях са лечебните заведения в Белоградчик, Дупница, Омуртаг и Харманли.
Д-р Радославов коментира и скандалът с незаконния износ на лекарства. Според него в далаверата не е задължително да са участвали лекари.
Д-р Пламен Радолавов каза, че е важно да се разбере къде са пласирани тези лекарства.


Десислава Колева
14 Декември 2017 | 18:09
Тагове: лекари, медицински сестри, заплати

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook