Студенти от ВТУ с подписка против студентския си съвет
Малко повече от 1060 подписа събра инициативния комитет на студентите от Великотърновския университет срещу сегашното ръководство и членовете на Студентски съвет.
Проблемите, които представиха като аргументи, са нелегитимните методи на управление и избора на председател и членове към съвета, които според инициативния комитет са порочна практика от години.
Инициативният комитет за прекратяване на правомощията на настоящия Студентски съвет на ВТУ внесе искане за прекратяване на правомощията на действащия съвет. Подписката бе подкрепена от над 1060 студенти. Мотивите са непрозрачност при конституирането на съвета и системно нарушение на правилата и процедурите, свързани с публичността при дейността на съвета.
Никъде не е изведена и информация за заседанията и активността на Студентски съвет, което е в разрез със закона, който гласи, че подобни мероприятия трябва да бъдат публично оповестявани.
Максималното време, в което едно лице има право да бъде председател на съвета е две години.
Според политиката на учебните заведения преподавателите и ръководството на висшите училища нямат право да се месят в управлението на студентските структури. Подписката бе депозирана на ректора на университета и ще бъде разгледана на следващия академически съвет, който ще се проведе през месец януари. От своя страна той подкрепи активността на студентите. Каза, че това са въпроси, които трябва да бъдат решени от самите тях на обща дискусия и коментира доклада за проблемите във висшето училище, който Студентски съвет изнесе преди около месец.
Основните им искания бяха свързани с материалната база, работното време на библиотеката, както и с технически въпроси във връзка с администрацията на университета.
Преди официалното депозиране на искането, активистите от Инициативния комитет бяха поканили на дискусия председателя и представителите на Студентски съвет, но нито един член на структурата не се яви на срещата.


Александра Димова
11 Декември 2017 | 17:55
Тагове: ВТУ, студенти, съвет, оставка

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook