„Трапезица“ кандидатства за престижна европейска награда
Велико Търново е в надпревара за престижна европейска награда за културно историческо наследство. Ще кандидатстваме с проект, който представя дейностите, извършени на хълма Трапезица през последните десет години. Инициативата е на трима общински съветници Нейко Генчев, Мария Илчева и Иван Александров.
Наградите за европейско културно – историческо наследство се връчват от 1987. До сега обаче България не е кандидатствала.
В продължение на два месеца е събирана информация за Трапезица. Издадено е книжно издание на английски език и е направен диск с информацията и много фотографии.
Тримата общински съветници Мария Илчева, Нейко Генчев и Иван Александров са се обединили въпреки партийните си различия. Тяхната обща кауза е Велико Търново да спечели наградата като проектът за Трапезица вече е преминал успешно първия етап на надпреварата. Спечелилите получават награда от 10 000 евро.
Нейко Генчев, обясни че са избрали Трапезица, защото хълмът е много интересен, бил е населен през различни периоди и е с много висока археологическа стойност. Освен това точно тук са направени първите разкопки в България след Освобождението.
Победителят ще бъде обявен през март 2018г., а официалното награждаване ще е през месец май. Според Нейко Генчев Велико Търново има реални шансове да спечели награда в категория „Консервация“.


Десислава Колева
4 Декември 2017 | 17:20
Тагове: Трапезица, кандидат, награда, културно наследство

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook