По-добри условия за доброволните формирования в помощ на службата за Пожарна безопасност и защита на населението
Днес се проведе традиционния семинар относно дейността на доброволните формирования, който се провежда в Областна администрация Велико Търново. Поводът за организиране на събитието е изясняване на основните функции, права и задължения на доброволческите структури, след приемането на промени в нормативните уредби, регламентиращи тяхната дейност.
Справянето с бедствията, пожарите и други извънредни ситуации изисква сътрудничество и партньорство между структурите на гражданското общество, централните, областните и общинските власти, по-ангажирано и активно участие на гражданите в дейности, насочени към осигуряване на собствената им безопасност. Един от начините за това е насърчаване и развитие на гражданските инициативи за създаване към общините на доброволни формирования за защитата при бедствия, пожари и други извънредни ситуации.
Близо 160 доброволни формирования са изградени у нас от 2012-та година насам.
До сега основен проблем около създаването и поддържането на тези екипи беше освобождаването от работа при необходимост. Сега в сила в нормативната уредба влизат промени, в които задължителния до сега неплатен отпуск ще се замени с отпуск според кодекса на труда. Отпада и изискването при кандидатстване да бъде прилагано съгласие на работодателя, тъй като то представлява ограничение за желаещите да станат доброволци.
От началото на годината са се провели две съвместни учения на доброволците и служителите на пожарната, като една от посоките, върху които ще се работи е този тип обучения да бъдат повече.
След нововъведените промени в Наредбата за дейността на формированията, те вече могат да се създават и от частни лица, като обученията отново се извършват от служители на пожарните дирекции. Финансирането се поема или от общинския бюджет или от съответния основател. Членове могат да станат всички граждани, навършили 16-годишна възраст.


Александра Димова
4 Декември 2017 | 17:18
Тагове: пожарна, доброволци, формирования, промени

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook