Мечта за пенсия
69-годишен мъж прекарва седем години в очакване на пенсия. Андрей Иванов живее в къща без ток и вода, а препитанието си изкарва с просия. Здравословното му състояние е влошено, а борбата с осигурителната система допълнително утежнява положението му.
Преди седем години Андрей остава безработен. Това поставя началото на поредица от събития, които го принуждават да проси по улиците на В. Търново. Той живеел в бараките в квартал „Картала“. В следствие на пожара там през 2011г. документите удостоверяващи трудовия му стаж са унищожени.
В момента Андрей живее в къща в кв. Варуша без ток и вода. Трудно подвижен е и не вижда с лявото си око. Не е подавал документи за ТЕЛК, защото не наясно с процедурите. Надява се след 29 декември, когато навършва 70 години, да бъде одобрен за социална пенсия за старост. До тогава животът му е в ръцете на хорската милост.
Размерът на социалната пенсия е 120,98 . В месец от 30 дена това прави по 4,03 на ден, на които пенсионерите ще разчитат през 2018 за основно препитание. Така Андрей, който изкарва 4-5 лв на ден, ще получава същата сума, но от държавата.


 
1 Декември 2017 | 18:19
Тагове: бездомен, живот, просия, бедност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook