30% от децата у нас са с наднормено тегло
30 процента от децата у нас са с наднормено тегло като 15 процента от тях страдат от затлъстяване. Най – висок дял на затлъстяване има при момчетата на възраст от 11 до 13 години – 20% и при момичетата от 5 до 9 години – 14%. Данните представи националния консултант по хранене към Министерство на здравеопазването проф. Веселка Дулева
Свръх приемът на определени храни и липсата на физическа активност води до затлъстяване.Въпреки високите проценти на деца с наднормено тегло, през последните години се забелязва, че здравословното хранене става по – популярно и децата ядат повече плодове каза проф. Дулева. Надежда е майка на две деца. Споделя, че в детските градини наистина има резултат, но не и в училищата.
Сериозен проблем сред децата е недохранването. От него могат да страдат и деца с наднормено тегло.
Правилното хранене на децата зависи основно от семейството и след това от детските заведения. Ирина е майка на две момичета на година и два месеца. Разказва, че се старае максимално те да се хранят здравословно. България обаче здравословното хранене много трудно ще стане популярно, казва младата майка.
Ирина признава, че здравословното хранене и отглеждане на различни плодове и зеленчуци на село излиза малко по – скъпо, но си струва. Проф. Дулева също е на мнение, че икономическа тежест затруднява родителите при избирането на най – добрите продукти.
В момента здравното министерство подготвя нов рецептурник с 400 рецепти за хранене на деца. В него на светофарен принцип са подредени храните като в червено са храните, които трябва да ограничаваме.
Очаква се новият сборник с рецепти да бъде готов до края на годината. Като цяло страната ни се опитва да прилага европейските практики, за да може здравословното хранене да бъде техният избор, каза проф. Дулева.


Десислава Колева
29 Ноември 2017 | 17:48
Тагове: здраве, хранене, деца, затлъстяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook