Български производители тръгват на борба с вредните храни
Производители тръгват на борба с опасните храни, които масово се продават в магазините у нас. 38 собственици на фирми от хранително-вкусовата промишленост и специалисти по хранене създадоха сдружение „Задруга за чиста храна“. Идеята им е да върнат българския вкус като популяризират здравословното хранене.
Елка Иванова вече 19 години се занимава с производство на хлебни и сладкарски продукти. Споделя, че целта на сдружението е производителите на „чисти храни“ да бъдат чути от държавата. За чисти се определят храните, които са направени от здравословни продукти без консерванти и оцветители. Основно от храната зависи здравето ни, но у нас все още културата на хранене е ниска, споделя тя.
България е на пето място в Европа по детско затлъстяване, показват данни на Световната здравна организация. Основните причини за това са неправилното хранене и липсата на достатъчно физическа активност. Една от целите на сдружението е да инициира промяна на държавната политика в сферата на детското хранене.
Вещества опасни за здравето ни се съдържат в повечето храни, които ежедневно консумираме. Сред тях са фалшивите млечни продукти, преработените колбаси, пилешкото месо, сладките неща и дори хлябът. Всичко това води до различни заболявания.
Елка Иванова забелязва увеличаване на интереса към „чистите храни“ във Велико Търново, но казва, че процесът е бавен. Според нея държавата трябва да стимулира производителите на тези продукти. На 20 януари предстои да се учреди сдружението и да се набележат точните цели.


Десислава Колева
28 Ноември 2017 | 18:11
Тагове: чисти храни, биохрани, производители, сдружение, задруга

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook