Остра криза в транспортния бизнес
Остра криза за кадри има в транспортния бизнес у нас. В национален мащаб обявените вакантни места за шофьори на тирове и автобуси са над 7 000. Бизнесът търси да наема все повече шoфьори, заплатите започват от 1000 евро, но въпреки това кандидати липсват.
Все по-сериозна става липсата на човешки ресурси във всички икономически области, причините са разликите в заплащането у нас и в чужбина. В транспортния бизнес обаче трудовите възнаграждения, които предлагат българските работодатели са с минимална разлика със заплатите в Европа, въпреки това желаещи няма.
Основен проблем е, че в училищата вече не се обучават шофьори и на работодателите се налага да отделят дълго време за обучение и на малкото желаещи да работят в бранша.
В Европейския съюз предстои голяма битка за тъй наречения пакет за транспортна мобилност, който предвижда рестрикции за превозвачите най-вече от Източна Европа. Да се плащат командировки, каквито са в приемащата страна, след 45 часа шофиране да спят в хотел, а след три седмици в страните в Европа да се връщат у дома.
В България вече международните превозвачи спират разрастването на бизнеса си, и то в период на пиков пазар. Парадоксалното е, че им се налага постоянно да инвестират в нови камиони, защото новоназначените шофьори имат високи изисквания.
Иво Табаков каза още, че ако не бъдат предприети мерки по наболелите проблеми, бъдещето на транспортния бизнес у нас е крайно несигурно.


Александра Димова
17 Ноември 2017 | 15:53
Тагове: тирове, камиони, шофьори, превозвач

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook