Дете с мускулна дистрофия мечтае да посрещне празниците в нов дом
Четири километра на ден с дете в инвалидна количка извървяваше майка от Велико Търново до преди дни. След огласяване на случая различни хора се притекоха на помощ и проблемът с превоза беше решен. Анета Янева е самотна майка на две деца, едното с диагноза – мускулна дистрофия. В момента семейството живее в малка стая в стара къща. Мечтата им е до края на годината да им бъде отпуснато общинско жилище.
Анета Янева е майка на две деца. По – големият й син, 14 – годишният Пресиян, страда от мускулна дистрофия. От седем години момчето е в инвалидна количка. Анета се грижи сама за него и по – малкия му брат Божидар.
Анета и двете й деца живеят извън града, във вилната зоня „Дервеня“. В старата къща освен те, живее и братът на Анета с неговото семейство. От септември месец Пресиян е ученик в гимназията по моден дизайн и така на Анета се налага всеки ден да извървява 4 км., за да заведе него на училище, а Божидар на детска градина. От няколко дни на семейството вече е осигурен транспорт от собственик на търновска фирма.
Пресиян си има и любим предмет – Иформационни технологии.
Един от сериозните проблеми пред Анета и децата й е липсата на собствено жилище. В момента тримата обитават една стая. Затова майката на двете момчета се надява да й бъде отпуснато общинско жилище.
От общинска администрация съобщиха, че случаят на Анета ще бъде разгледан приоритетно, но дали ще й бъде дадено жилище преди Нова Година още не може да се каже. Анета вече си представя как ще си устрои жилището. Благодарна е, че много хора се опитват да им помогнат и дори вече има пералня.
Финансовото оцеляване на семейството е трудно. От януари месец Анета е съкратена като личен асистент., а пенсията на Пресиян е 930лв. Голяма част от парите обаче отиват за лекарства. Сега предстои да вземат и нови медикаменти за апетит, тъй като Пресиян е много отслабнал.
Въпреки тежката съдба, Пресиян и майка му не губят надежда и ни посрещат с усмивка. Признава, че близки хора са й предлагали да остави детето в дом.
Анета споделя, че единствено децата й дават сила да се бори с оцеляването в българската реалност.


Десислава Колева
13 Ноември 2017 | 15:53
Тагове: нов дом, Пресиян, Мускулна дистрофия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook